MATKREPS 

På Kasa ble det anlagt en dam for mange år siden med flere generasjoner kreps i.

Etter dette har det blitt laget flere dammer der det bare er  1 generasjon i hver dam.

Konsum kreps blir produsert i dammer der det bare er kreps som er klekket samme året.

De blir selektert slik at det er de beste individene som det blir avlet videre på. Dette gjøres ved at man har kontroll på alder og helsen til krepsen.

Normalt vil det ta 6-7 år fra klekking til konsum kreps i naturen.

Dette vil man ha ned til 3-4 år.

Dette kan gjøres ved riktig for og en forlengelse av tilvekst sesongen og ved avl. Tettheten av kreps i en dam kan økes ved riktige skjul, lik størrelse på krepsen og riktig for.

                                        Oppskrift på koking

Hvis krepsene ikke er rene så børst av dem pent før koking.

Til ca 50 kreps trenger du,

Kjele til ca 10 liter

6 liter vann

1,5 dl eller 200 gr grovt havsalt

6 sukkerbiter

5-10 dill stilker med kroner

La dette koke i ca 10 min.

Fjern dillen og tilsett krepsen mens vannet koker.

Dillen fjernes for at den ikke skal feste seg til krepsen så den ser fin ut etterpå.

Ha krepsen opp i det kokende vannet.

Tilsett 1/ 2 flaske øl  (33cl)

La det koke i 8- 10 min

Tilsett resten av ølen.

Kjøl ned hele kjelen med kreps i så rask som mulig etter at det er ferdig kokt.

Fyll gjerne vaskebaljen med kaldt vann og sett kjelen oppi den.

Bytt så vann i vaskebaljen med mere kaldt vann.

Legg så i ferske dill i kjelen og oppbevar den kaldt i ca 8-10 timer før servering.

Noen bruker 1-2 mat skjeer konjak da dette gir en fin aroma.

Dette tilsettes eventuelt rett før nedkjøling så alkoholen damper bort.