top of page

                                                              MATKREPS 

På Kasa ble det anlagt en dam for mange år siden med flere generasjoner kreps i.

Etter dette har det blitt laget flere dammer der det bare er  1 generasjon i hver dam.

Konsum kreps blir produsert i dammer der det bare er kreps som er klekket samme året. Dette for mindre kannibalisme.

Det tar ca 4 år fra yngel til mat kreps.

Det er hvor mange dager temperatur  er over 18 C som avgjør hvor fort krepsen vokser.

Ved riktig for og en forlengelse av tilvekst sesongen kan man få krepsen større på hurtigere tid. Hvis man hadde hatt over 18 C hele tiden hadde krepsen blitt stor på litt over et år.

Tettheten av kreps i en dam kan økes ved riktige skjul, lik størrelse på krepsen og riktig for.

Den gode kilo prisen har gjort dette til et populært produkt der etterspørsel er stor pga at det er så lite edelkreps her i landet.

                                        Oppskrift på koking

Hvis krepsene ikke er rene så børst av dem pent før koking.

Til ca 50 kreps trenger du,

Kjele til ca 10 liter

6 liter vann

1,5 dl eller 200 gr grovt havsalt

6 sukkerbiter

5-10 dill stilker med kroner

La dette koke i ca 10 min.

Fjern dillen og tilsett krepsen mens vannet koker.

Dillen fjernes for at den ikke skal feste seg til krepsen så den ser fin ut etterpå.

Ha krepsen opp i det kokende vannet.

Tilsett 1/ 2 flaske øl  (33cl)

La det koke i 8- 10 min

Tilsett resten av ølen.

Kjøl ned hele kjelen med kreps i så rask som mulig etter at det er ferdig kokt.

Fyll gjerne vaskebaljen med kaldt vann og sett kjelen oppi den.

Bytt så vann i vaskebaljen med mere kaldt vann.

Legg så i ferske dill i kjelen og oppbevar den kaldt i ca 8-10 timer før servering.

Noen bruker 1-2 mat skjeer konjak da dette gir en fin aroma.

Dette tilsettes eventuelt rett før nedkjøling så alkoholen damper bort.

bottom of page